Thaise Dansvoorstellingen en Workshops
Muziek

In de traditionele dansvoorstellingen werden de danseracteurs begeleid door een orkest, dat niet zichtbaar was voor publiek. Instrumenten zijn over het algemeen gemaakt van bamboe, zoals de Kaen (mondorgel), Ranaad (xylofoon), Pie (fluit), Saw (soort cello). Voor slagwerk de Tsjing (bekkens) en de Khlong (drum). De muziek is gebaseerd op de pentatonische toonladder, ondermeer bekend van de Chinese muziek. De traditionele muziek klinkt voor de ongeoefend luisteraar misschien chaotisch, want de melodieën lijken niet op de westerse en zijn dus even wennen.

 

De meeste composities blijven in één toonsoort. Vaak begint men langzaam en voert men het tempo rustig op. De monotomie, in combinatie met de typische bamboe geluiden kan een trance-achtig effect hebben.

Moderne Thaise volksmuziek klinkt heel vrolijk, wat sneller en meestal met zang. Tegenwoordig is Westerse muziek in Thailand zeer populair onder jongeren. Westers georiënteerde Thaise rocksongs domineren de hitlijsten. Wel blijft de Thaise volksmuziek nog steeds zeer geliefd bij jong en oud.