Thaise dans (Ram Thai) kenmerkt zich door langzame, gracieuze bijna hypnotiserende handbewegingen. Historisch gezien is Thaise dans sterk verweven met toneel en daarom bevat Thaise dans veel expressie. De meeste poses hebben dan ook een duidelijke betekenis zoals verliefdheid, verlegenheid, verdriet, kwaadheid of eerbetoon aan de koning of Boeddha.
In principe is Thaise dans gebaseerd op langzame ritmes, ook al gaan sommige Thaise volksdansen behoorlijk snel. Het langzame ritme vereist een goede balans en gecontroleerde lichaamshouding.
Mannen en vrouwen dansen in groepen, alleen of met elkaar. De nadruk ligt niet op de flirt tussen man en vrouw, zoals bij veel Latijns-Amerikaanse dansen. Thaise dans is voornamelijk gericht op het visuele aspect voor de toeschouwer.
De sierlijke poses en bewegingen zijn een lust voor het oog. Het is niet voor niets dat Aziatische dansen erg in trek zijn bij choreografen. Ook in dansvideoclips zien we steeds meer Aziatische invloeden. De vrouwelijke en elegante bewegingen uit het verre oosten vormen een reactie op de masculiene street- en hiphopdance die we laatste 15 jaar gezien hebben.
Thaise dans is niet alleen mooi om te zien, maar is bovendien fantastisch om zelf te doen en draagt bij aan een goede geestelijke en lichamelijke balans.